Investointituet ja julkinen rahoitus

Yritysten liiketoiminnan kehittäminen ja analysointi koko Suomen alueella

Liiketoiminnan kehitys ja sen julkinen rahoitus

Useat eri viranomaiset tarjoavat pk-yrityksille tukea erilaisten kehittämishankkeiden, investointien ja toimenpiteiden toteuttamiseksi. Vastaavasti tukea mm. investointituet voidaan myöntää myös erilaisille järjestöille ja yhteisöille, kuten kaupungeille tai tutkimuslaitoksille.

Investointituet ja julkisen rahoituksen hakeminen edellyttää tuen myöntäjän tavoitteiden ymmärtämistä, jotta hakemus pystytään laatimaan siten, että se vastaa tuelle asetettuihin tavoitteisiin. Näin varmistetaan, että rahoitushakemukselle on hyvät läpimenomahdollisuudet.

Tukihakemusten laadintaan ja hankehallinnointiin saat meiltä seuraavat palvelut:

  • Investointien rahoituksen suunnittelu
  • Rahoitus- ja maksatushakemusten laadinta
  • Hankintojen kilpailutus ja julkiset hankinnat
  • Hankkeiden kokonaisvaltainen hankehallinta sisältäen raportoinnin ja hallinnon

Ota yhteyttä »

Alla on lueteltu merkittävimmät julkiset rahoituskanavat

  • TE-toimisto
  • ELY-keskus
  • Business Finland

Näiden lisäksi eri ministeriöt avaavat tietyin väliajoin erilaisia määräaikaisia hakuja.

Liiketoiminnan analysointi ja liiketoimintasuunnitelmien laatiminen

Edellä oleviin rahoituksiin edellytetään monesti liiketoimintasuunnitelman laadintaan. Hyvä liiketoimintasuunnitelma päivittyykin ja elää liiketoiminnan mukana. Se kuvaa liiketoimintasi, yrityksesi toimintatavat ja tavoitteet sekä tulevaisuuden kasvuhaaveet mahdollisimman selkeästi niin sanallisesti kuin numeroidenkin (budjetti) avulla. Liiketoimintasuunnitelman avulla yrityksen liiketoimintaa voidaan myös suunnata uudelleen.

Suunnitelman avulla hahmotat ja jäsennät yrityksen toimintaa, siihen tarvittavia resursseja (henkilöstö, laitteet, tilat) ja seuraat yrityksen kannattavuutta. Suunnitelma on oleellinen rahoitusta haettaessa ja kassanhallintaa suunnitellessa.

Budjetointi- ja investointilaskelmat

Budjetointi parantaa yrityksen kustannustietoisuutta ja tuo toimintaan suunnitelmallisuutta sekä tavoitteellisuutta. Aloittavien ja muutosvaiheessa olevien yritysten on erittäin tärkeää laatia budjetti, jotta voidaan varautua muuttuvan toiminnan vaatimiin resurssitarpeisiin mm. tarvittavan rahoituksen.

Lisätietoa julkisista rahoitusvaihtoehdoista

TE -toimisto:

Starttiraha
Yritystoiminnan alkuvaiheen tuista merkittävin lienee starttiraha , jonka myöntämisestä päättää työ- ja elinkeinotoimisto. Tuen määrä kuukaudessa on noin 700 euroa kuukaudessa ja sitä voi saada enintään 12 kuukauden ajalta. Starttirahan saaminen edellyttää mm. liiketoimintasuunnitelman laatimisen, joka sisältää kassavirtalaskelman.

Palkkatuki työntekijän palkkaamiseen
Palkkatukea voi hakea työttömän työnhakijan työllistämiseksi. Tuki on tarkoitettu madaltamaan vaikeasti työllistyvien henkilöiden kynnystä siirtyä työelämään. Tuen suuruus voi olla 30-50% palkasta, enintään kuitenkin 1 400€/kk.

Oppisopimuksen palkkatuki
Jos oppisopimuskoulutukseen kohdistuva palkkatuki myönnetään rekrytoitavan henkilön työttömyyden keston perusteella, tuki on ensimmäisen vuoden ajalta enintään 30-50 % ja sen jälkeen maksimissaan 30 % palkkauskustannuksista.

Rekrykoulutus
Rekrykoulutus on joustava tapa hankkia työntekijöitä, mikäli työmarkkinoilta ei löydy sopivia. Yritys maksaa koulutuskustannuksista 30% ja ELY-keskus 70%. Kokonaishintaan vaikuttaa koulutuksen sisältö, pituus ja opiskelijamäärä. Koulutus kestää 3 - 6 kk.

Täsmäkoulutus
Tarjoaa yksilöllistä apua tilanteeseen, jossa yrityksen toiminta, työtehtävät tai käytetty teknologia muuttuvat. Kesto vähintään 10 koulutuspäivää / opiskelija. Yrityksen maksuosuus
30 – 50%, joka määräytyy yrityksen koon ja liikevaihdon tai taseen mukaan.

ELY-keskus (toimivan yrityksen tai yhteisön rahoitus):

Maaseudun yritysrahoitus
Pk-yritys voi saada yrityksen kehittämistukea toiminnan kasvattamiseen, uuden liiketoiminnan luomiseen tai kansainvälistymiseen. Tuki kohdistuu merkittäviin kehityshankkeisiin, joista yrityksen on kuitenkin itse pystyttävä rahoittamaan vähintään puolet.

Leader-rahoitus
Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yrityshankkeeseen. Tukea voi saada hankkeesta riippuen 20–100% kuluista. Leader- rahoitusta voivat hakea esimerkiksi yhdistykset, alle 10 henkilötyövuotta työllistävät yritykset, kunnat, oppilaitokset ja säätiöt. Rahoitettavien hankkeiden tulee vastata Leader-
ryhmän kehittämisstrategian tavoitteita.

Euroopan meri- kalatalous- ja vesiviljelyrahasto
Kalastus, vesiviljely tai kalanjalostusyritys voi saada yrityksen kehittämistukea toiminnan kasvattamiseen ja uudistamiseen, uuden liiketoiminnan luomiseen tai kansainvälistymiseen. Tukea voidaan myöntää myös erilaisiin alan kehittämishankkeisiin. Tuen suuruus on 20-80% välillä riippuen hankkeen luonteesta.

Yrityksen kehittämisavustus
PK-yrityksille, joilla on halua merkittävään liiketoimintansa kehittämiseen sekä valmiutta tarttua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. ELY-keskukset ovat alueellisesti painottaneet eri rahoitustoimenpiteitä. Rahoituksella voidaan tukea esim. kansainvälistymistä, liiketoimintaosaamisen kehittämistä, tuotanto tai palveluprosessien kehittämistä ja tietyissä tapauksissa investointeja

Business Finland:

Innovaatioseteli
PK-yrityksille, joilla on uusi kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea, jonka kehityksessä yritys tarvitsee kehitysapua. Setelin Arvo 5 000 € (alv. 0%). Innovaatiosetelillä voidaan rahoittaa seuraavien teemojen palveluita:

  • Tuote- ja palvelustrategian kehittämiseen liittyvät palvelut
  • Kokeilut sekä ketterä tuote- ja palvelukehitys
  • Innovaatiotoimintaan liittyvät mittaus- ja testauspalvelut
  • Innovaatiotoimintaan liittyvät soveltuvuustutkimukset ja asiantuntijalausunnot
  • Tutkimustulosten arviointiin ja hyödyntämiseen liittyvät palvelut

Tempo-rahoitus
PK-yrityksille, jotka haluavat kasvattaa taitojaan kansainvälistymisen vauhdittamiseksi. Tuki on enintään 50 000 euroa / 75%. Rahoituksella voidaan tukea:

  • Kansainvälistymisstrategian tekeminen
  • Markkinaselvitys
  • Tuote- ja palvelukonseptin kysynnän testaaminen
  • Kasvun rahoituksen selvittäminen
  • IPR:n selvitys
  • Patenttiselityksen tekeminen

Market Explorer
Yrityksille, joiden liikevaihto on alle 300 milj, euroa, jotka etsivät uusia markkinoita ulkomailta ostamalla asiantuntijapalveluita. Tukea ei voida myöntää maatalouden alkutuotantoon, kalastukseen ja vesiviljelyyn.

Tutkimus, kehitys ja pilotointi
Rahoitusta yrityksen kilpailukyvyn kehittämiseen ja ratkaisujen toimivuuden todentamiseen yhdessä asiakkaiden kanssa. Tuen muotona voi olla laina kehitysprojekteihin ja pilotointiin tai avustusta tutkimuspainotteisiin projekteihin. Rahoituksen määrä riippuu yrityksen tavoitteista ja resursseista.

Call to action H2-otsis